International SHOP EW-WARDROBE.COM
  • !INGYENES SZÁLLÍTÁS 35 000 FT FELETT RÉSZLETEK

Hogyan tarthatjuk tökéletes állapotban a kapszularuhatárunk darabjait?

szerző Erika Somfalvi January 20, 2022

Kapszularuhatárunk darabjait azzal a céllal vásároljuk, hogy évekig hordhassuk őket, és hogy annyiszor használhassuk öltözetünk összeállításához amennyiszer csak lehet. Ahhoz, hogy tökéletes formában tartsuk őket, jól kell bánjunk velük. Ezért összeállítottunk egy kis összefoglalót nektek a legfontosabb dolgokról, amelyekkel a legjobb törődést nyújthatjátok ruháitoknak.

Biztosan lesznek már ismételt gondolatok, de reméljük hogy számos tippet tudunk adni, hogy a lehető legjobb és leghosszabb ideig tudjátok élvezettel hordani imádott ruhadarabjaitokat.

Minden alkalommal, amikor egy ruhadarabot adunk át nektek, egy rövid információt is nyújtunk arról, hogy hogyan kezeld a legoptimálisabban gyönyörű új ruháidat. Természetesen minden ruhának van ápolási útmutatója - ismered a kis címkét az oldalon. Viszont ezt sokszor kivágjátok, így idővel, amikor a mosásra kerül a sor már nem látszik, hogy kellene csinálni.

 

Mivel a Slow Fashion’ elszánt követői vagyunk, célunk nem csak az, hogy tartós és magas minőségű ruhadarabokat készítsünk, hanem az is, hogy segítsünk megőrizni azok szépségét, hogy addig élvezd viseletüket ameddig csak lehet. Mivel már mindenki tett ruhadarabjai ellen az első mosás vagy tisztítás alkalmával, vagy nem volt biztos mit kellene tenni, ezért összeszedtünk minden fontos információt és tippet, hogy segítsünk ruháid ápolásában.

Általában 5 alapvető információ van a ruhacímkéken:

MOSÁS

A legfontosabb információ a mosással kapcsolatos, mivel alapvetően meghatározza, hogy tisztíthatjuk-e otthon a ruhákat, vagy el kell őket vinnünk tisztítóba.

Ennek a jele:

Ha ez a jel át van húzva, () akkor sajnos nem mosható.

A számok a jelben ()  mutatják a mosási hőfokot: 30, 40 stb. Viszont a használt szerek összetevői miatt egyik ruhát sem lehet, vagy kellene mosni magas hőfokon.

Vannak ruhák, melyek annyira finom anyagúak, hogy érdemes (vagy szükséges is) inkább kézzel mosni. Ennek a jele:

Tipp: Ha nem akarsz órákat vasalással tölteni, akkor azt javasoljuk, hogy moss alacsonyabb hőfokon, és használj alacsonyabb sebességet a ruhák centrifugálásánál. Ez kevésbé “töri” meg a ruha anyagát, és kevésbé lesz tőle gyűrött. Természetesen az is sokat segít, ha nem tömöd tele a mosógépet.

FEHÉRÍTŐ HASZNÁLATA

A fehérítő használata gyakori kérdés fehér blúzok és pólók esetén, viszont mi egyáltalán nem ajánljuk klórtartalmú szerek használatát.

Jele:

Ha X jellel van, () akkor egyáltalán nem szabad textíliákon használni.

Tipp: Ha szükséges, akkor klórmentes fehérítő szert ajánlunk a makacs foltokra: rúzs, por, dezodor stb.

SZÁRÍTÁS

A szárítógépek nagyon népszerűek manapság, mivel senki nem szereti a száradó ruhákat otthon kerülgetni. Azonban a ruhák egy része anélkül is megtud száradni, hogy a gépben roncsolnánk őket. Szárítás során az utasításokat követni kell.

Jele: 

Ha X jel van, 
(), akkor a ruhát nem teheted szárítógépbe.

Tipp: Ha nem akarod vasalni a ruháidat mosás után, akkor érdemes egyből “lazítani” őket, és a legjobb, ha a ruhákat vállfán szárítod. Mielőtt kiakasztod, rázd meg jól, húzd meg minden irányba, és csak utána tedd őket vállfára. Higgy nekem, a legtöbb ruhának nem kell vasaló!

VASALÁS

A vasalás kritikus kérdés a ruhák kezelésénél, mivel a legtöbbünk el akarja kerülni a vasalással járó hosszú perceket. Azonban vannak olyan anyagok, melyek abszolút igénylik a vasalót, mint pl. természetes anyagok - pamut, vászon stb. A legtöbb ruhadarab, amit készítünk vegyes anyagokból készül, illetve elasztánt is tartalmaz, ami azt jelenti, hogy az anyag nyúlik. Ennek előnye az, hogy kevesebb vasalás szükséges ezesetben.

Azonban, ha így is szükséges a vasalás, ennek jele:

A benne lévő pont () mutatja a vasalás hőfokát.

1 pont 100 C - 2 pont 150 C - 3 pont 200 C fokon

Tipp:

Mindenképpen érdemes követni az útmutatókat a vasaláshoz, mert a magas hőmérséklet nem csak látható károkat okozhat az anyagon (pl.:kifényesíti), hanem az anyag össze is mehet, ha sztreccses anyagból készült. Ezért azt javasoljuk, hogy amikor vasalsz fordítsd ki a ruhákat.

TISZTÍTÓ

Vannak ruhadarabok, melyek olyan anyagokból (gyapjú, selyem stb) vagy anyagok számos kombinációjából készültek, melyeket nem lehet mosni vagy tisztítani háztartási gépekkel. Ezeket csak ruhatisztítóval tisztíthatjuk.

Jele: 

Ha X van rajta, akkor semmiképpen sem ajánljuk a ruhatisztítást.

Tipp: A ruhatisztítás drága, ahol számos kémiai anyagot használnak. Csak akkor javasoljuk a használatát (gyapjú kabát), ha a ruhadarab egyáltalán nem mosható.

Ugrás a lap tetejére