International SHOP EW-WARDROBE.COM
  • !INGYENES SZÁLLÍTÁS 35 000 FT FELETT RÉSZLETEK

Guppyfriend mosási útmutató a mikroműanyag szennyezés ellen

A szintetikus ruhadarabokból a mosás során mikroműanyag szálak válnak le, amelyek a szennyvízbe kerülnek. Sajnos ezeket ma még nem tudják hatékonyan kiszűrni.

A mikroműanyag részecskék a tengerbe kerülnek, és ott toxinokat halmoznak fel. Ezeket a halak és más tengeri élőlények lenyelik. A ruhákból származó műanyag így könnyedén a tányérunkon landolhat, ezáltal nemcsak a természetet, hanem szervezetünket is károsítja.

Íme 10 egyszerű tanács a mosással kapcsolatbanamelyek segítenek megváltoztatni a mosási szokásainkat, és csökkenteni az óceánok mikroműanyagok általi szennyezését.

 

 

1. MOSS KEVESEBBET : A gyakori mosás egyrészt energiapazarlás, másrészt pedig károsítja vizeinket. Ehelyett, amikor csak lehetőséged van rá, válaszd a levegőn történő szárítást és kézzel mosd ki a foltokat.

2. NE HASZNÁLJ SZÁRÍTÓGÉPET A szárítógépben lévő mechanikus erők a mikroműanyag szennyezés egyik fő okozói. A szintetikus ruhák amúgy is szupergyorsan megszáradnak, ezért a legjobb, ha a levegőn szárítod őket.
3. HASZNÁLD A GUPPYFRIENDET: A Guppyfriend mosózsák megvédi a ruhákat a káros hatásoktól, és kiszűri a mikroműanyag szálakat a szintetikus textíliákból. Így megakadályozza, hogy a mikroműanyagok a környezetbe jussanak.
4. MOSS HIDEGEBB VÍZZEL: Generációról generációra öröklődik az az ismeret, miszerint a színes ruhákat 40°C-on, az ágyneműket pedig 60°C-on célszerű mosni. Az esetek túlnyomó többségében azonban elegendő a 30°C-on történő mosás. Kerüld tehát a magas hőmérsékletet, és védd ezzel a ruhák rostjait és a természetet.
5. VÁSÁROLJ KEVESEBBET, MOSS KEVESEBBET : Mire van igazán szükséged? Ruhavásárláskor ügyelj arra, hogy csakis jó minőségű, hosszantartó ruhadarabokat vásárolj. Vigyázz a ruháidra, add tovább őket vagy gondoskodj arról, hogy újrahasznosításra kerüljenek. Minden vásárlás hatással van az óceánra.
6. INDÍTS RÖVIDEBB MOSÁST: Minél hosszabb ideig mosol, annál több mikroszál sérül. Minden mosógépnek van rövid mosási programja, melyet érdemes használni a ruhák és a környezet védelme érdekében.
7. HASZNÁLJ MŰANYAGMENTES MOSÓSZERT : A mosópor gyakran tartalmaz folyékony polimereket és durva ásványi anyagokat. Ezek hajlamosak növelni a dörzsölődést, ami több szál töréséhez vezet. Keress olyan mosószert, amely nem tartalmaz ilyen összetevőket, de azt se használd a szükségesnél többet. Így egyaránt megvédheted a ruháidat és a környezetet.
8. NE MOSD KI A CIPŐKET : Bármilyen keményebb anyag, amit a ruháiddal együtt mosol, lényegesen több szál töréséhez vezet. Kerüld az olyan tárgyakat, mint a cipő és a lábszárvédő. A mosótojás és mosódió használata - még jó szándékkal is - több műanyagot eredményez az óceánban.
9. CSÖKKENTSD A FORDULATSZÁMOT : A centrifugálás során extrém módon dörzsölődnek az anyagok. A szintetikus textíliák gyorsan száradnak, ezért jobb, ha kerülöd a centrifugálást, vagy legalább csökkented a fordulatszámot (percenkénti fordulatszám).

10. VÁLOGASD SZÉT A TEXTÍLIÁKAT - A KEMÉNYTŐL A PUHÁIG: Először is válaszd szét a kemény felületű textíliákat a puha felületűektől. Ha a farmerokat és a gyapjú ruhadarabokat nem mosod ugyanabban a töltetben, akkor csökkented a mosással járó mikroműanyag szennyezést. Így védheted a környezetet ezektől a káros anyagoktól.

 

Vásárolj Guppyfriend mosózsákokat az EW Webshopban, hogy tökéletes formában tartsd kapszularuhatárad elemeit, és hogy óvd vizeinket!

https://kapszularuhatar.hu/products/guppyfriend-washing-bag

További részletekért látogass el a Guppyfriend oldalára: https://en.guppyfriend.com/

Ugrás a lap tetejére