• Ingyen e-Book - Kód: eBookS2024 35.000Ft feletti vásárláshoz most!

Fenntartható öltözködés - Reklámfogás vagy valóban létezik?

szerző Judit Korondi September 13, 2022

Organikus, bio, újrahasznosított…ezekkel a szavakkal ma már a ruhavásárláskor is sokszor lehet találkozni. Léteznek már fast fashion boltok, ahova vissza lehet vinni a használt ruhákat az újrahasznosítás végett. De felmerül azért a gyanú, hogy ezek cégek valóban tesznek a környezetvédelemért, vagy csak jól csengő reklámfogás, hogy még több ruhát vásároljunk. Eközben a valós probléma az, hogy továbbra is egyre több „felesleges” ruhát vásárolunk.

Néhány riasztó adat: Az elmúlt 20 évben 65%-kal több ruhát vásároltunk, mint korábban, és ezeket alig használtuk. Cipőből és pólóból például kétszerannyit gyártottak világszerte, melyek 3/4-e végzi a szemétben pár évben belül.

Mi – a vásárlók - egyre olcsóbban akarunk ruhákat venni, a gyártók pedig mindent megtesznek, hogy az igényeinknek megfeleljenek, és csökkentsék az árakat, ahogy csak tudják. A ruházati termékek ára átlagosan a felére csökkent, de ezt csak úgy tudták megoldani, hogy a ruhadarabok nagy részét nem lebomló, szintetikus anyagból készítik. Nyilván, hiszen ez a legolcsóbb...A poliészter ma már az összes alapanyag felét adja.

A legtöbb cég nem is igazán tudja, és nem is foglalkozik vele, hogy a ruháik milyen gyártási körülmények között készülnek. Mára a ruhaipar széndioxid kibocsátása a teljes ipari kibocsátás 4-10 %-a.

Manapság egy fast fashion cég minden szezonban több kollekciót is piacra dob (van aki évente 20-25-öt!), ezek nagy részét azonban már nem tudja eladni abban a szezonban, csak leárazásokon. A fast fashion ruhák 40%-át leárazva adják el! A ruhák élettartama így lerövidül, és az olcsón vásárolt ruhákat csak kevés ideig hordjuk, aztán így vagy úgy megszabadulunk tőlük.

Hogy valójában mit tesznek ezek a vállalatok, hogy valami megváltozzon? Igazából nem sokat. Minden látványosnak tűnő kezdeményezés ellenére a ruhák csak 1 %-a kerül újrahasznosításra.

Mivel az iparág nagy része nem fog egyhamar változtatni ezeken a tendenciákon, meg kell próbálni tudatosabbnak lenni mind életünk, mind vásárlásaink során.

Nyilván a tudatosabb vásárlás magasabb árat jelent, de mégis jó döntés, hiszen kevesebb ruha még több is lehet a végén, mivel ezek általában sokféleképp hordhatóak.

 

Forrás: Harvard Business Review: The Myth of sustainable Fashion, 2022

Ugrás a lap tetejére