International SHOP EW-WARDROBE.COM
 • !INGYENES SZÁLLÍTÁS 35 000 FT FELETT RÉSZLETEK

Mit is jelent pontosan a Kapszularuhatár?

Képzeljük el, ha van egy gardróbunk tele olyan ruhadarabokkal, amelyek tökéletesen illenek hozzánk, amelyek tartósak, illeszkednek a testalkatunkhoz, méreteinkhez, színvilágunkhoz  és  stílusunkhoz.  Ez  a  gardrób  tartalmaz  mindenféle  ruhadarabot:  ruhát, felsőket, nadrágokat, kabátot, blézert, cipőket, kiegészítőket, táskákat.

Mivel mindegyik megfelel a mi paramétereinknek – ahogy fent részleteztük – ezeket nagyon sokféleképpen tudjuk kombinálni egymással, reggelenként nagyon sok szettet tudunk gyorsan létrehozni gondolkodás nélkül, na ez a kapszularuhatár.


 

A kapszularuhatár a szükséges és alapvető, de sokoldalú darabok gyűjteménye, kiváló minőségű anyagokból, amelyek könnyen kombinálhatók és átalakíthatók korszerű kiegészítőkkel. Időtlen kialakításuknak köszönhetően ez a kollekció nem megy ki gyorsan a divatból. Ez a ruhaválaszték a ruhatárad szilárd alapjává válhat, akár cégvezető, akár teljes állású édesanya vagy.

Minden nőnek szüksége van megbízható darabokra, amelyekre bármikor számíthat és tökéletesen illeszkednek a testalkatához, kiemelve előnyös vonásait.

Különböző elképzelések és vélemények vannak arról, hogy hány darabot kell tartalmaznia a kapszularuhatárnak, de úgy gondoljuk, hogy ez teljes mértékben egyénfüggő.

Ha nem állnak közel hozzád a ruhák, nem kell teletömni a szekrényedet “kis fekete ruhákkal” és alapruhákkal, a kis fekete szoknya és nadrág is nagyon jó alapja lehet a ruhatáradnak. A kapszularuhatár klasszikus ruhákból, szoknyákból, ingekből, nadrágokból és kabátokból áll, amelyek szezonális és trendi darabokkal kombinálhatók.

A kifejezés olyan ruhakollekcióra utal, amely csak egymással kombinálható darabokból áll, hogy maximalizálja a létrehozható szettek számát. A cél az, hogy bármilyen alkalomra megfelelő öltözék legyen anélkül, hogy túl sok ruhadarab lenne.

Milért érdemes kapszularuhatárat kialakítanod?

Első pillanatra sokan azt mondják, hogy „Jaj, én annyira szeretek öltözködni, nem akarom ugyanazokat hordani!”. Közben pedig ennek ellenére ismerjük azt az érzést, hogy: Mit vegyek ma fel? Nincs egy ruhám sem...”

Na,  ez  az,  amit  nem  éreztünk  soha,  mióta  a  kapszularuhatárat  elkezdtük  aktívan használni. Nincs olyan alkalom, esemény, reggel, este, amikor ne tudnánk minimum 3-4 szettet pillanatok alatt előkapni, és nem telnek el reggel 15-20 percek a próbálgatással, átöltözéssel.

 

 

 • Telis-tele van a gardróbod ruhákkal, de mégis sokszor úgy érzed, hogy nincs mit felvenned?
 • Hány százalékát hordjuk az ott található daraboknak? Ha 70 % felett, az nem is olyan rossz, de a tapasztalatok szerint ez 30-40%!  És a többi ruha? Ez igazán pénzkidobás és környezetszennyezés, nem?
 • Vannak olyan ruhadarabok a gardróbodban, amik már évek óta csak ott állnak, és sosem viselted őket? Eleinte tetszettek, de most már nem vennéd fel őket?
 • Végérvényesen kifogytál az ötletekből? Nem tudod, hogyan kombináld ruháidat, vagy hogyan lehetne másképp viselni egy-egy darabot?
 • Úgy érzed, semmi sem áll jól? Ha pedig valamilyen szettet még is össze tudsz rakni, azt érzed, nem az igazi?
 • Amiket nem hordunk, azokat miért is nem? Túl kicsi, kifogytam, kihíztam, csak színházba, bulira, alkalomra szoktam felvenni. Csak egy meghatározott a nadrággal/felsővel jó, mással nem hordom.
 • Volt olyan, hogy megvettél, rendeltél valamit, tetszett, de nem tudod beleilleszteni a stílusodba, az alkatodhoz, nem érzed benne jól magad?Vagy valami egyszerűen nem jó rajta?
 • Vannak a szekrényedben ruhadarabok, amik a kedvenceid, azokat szinte folyamatosan hordanád?
 • Van olyan ruhadarab – amit nyilván szívesen hordasz – és van belőle kb. 4-5 fajta, de mégis maximum kettőt hordasz? Pl. fehér ing, farmernadrág.
 • Vannak olyan ruhadarabok, amik semmihez sem illenek?
 • Szívesen vásárolsz, jól esik, jó időtöltés, akár barátokkal, de nem igazán vagy tisztában azzal, mire van szükséged?

Ha ezek a kérdések, gondolatok neked is ismerősek, akkor valószínűleg itt az idő, hogy változtass!

 

 

Milyen egy működő kapszularuhatár? Miért jó ez a koncepció?

A kapszularuhatár ideális világában minden elem kombinálható egymással, bármilyen alkalomra, minden reggel, néhány perc gondolkodás után akár több szettet is össze tudunk állítani, percek alatt felöltözünk, csinosnak érezzük magunkat, elégedettek vagyunk, és pikk-pakk kész is vagyunk.

A ruhatár nagy része időtálló, klasszikus alapdarabokból áll, évekig működőképes, így egy ruhát sokkal többször tudunk felvenni. Ár/érték arányban sokkal kedvezőbb, még akkor is ha a darabok befektetésnek számítanak, nem silány, olcsó fast-fashion darabok.

Nem okoz problémát ha néhány napra, vagy akár ha nyaralásra utazunk, praktikusan, gyorsan összepakolunk, és mindig stílusosnak érezzük magunkat.

 

 

Az évek során megértettük, hogy minden nőnek olyan megbízható darabokra van szüksége, amelyekre minden nap számíthat, tökéletesen illeszkednek a stílusához, önazonosak.

A kapszularuhatár alapelvei nagyon is egységesek, uniformizáltak, de mindig az adott személy teszi egyedivé, személyessé. Ezért nem unalmas és egyforma, nagyon is szubjektív és személyre szabható.

Nem utolsósorban egy tudatos koncepció, tudatos fogyasztói viselkedés, hiszen megakadályozza a felesleges ruhák felhalmozását, gátat szab az impulzusvásárlásnak, és a jó minőségű, nem fast-fashion darabokat helyezi előtérbe, hiszen évekig kitartó minőségi ruhákra épít.

Sokkal kevesebb ruhadarabból, sokkal több öltözék alakítható ki, melyek kevesebb helyet foglalnak az szerényünkben.

Pontos darabszám nincs, minden egyén életstílusától, stílusprofiljától, életritmusától függ, ezért a kapszula gardróbot egyenként kell megtervezni és felépíteni minden ember igénye szerint.

Nem lesz ugyanolyan a kapszularuhatára egy orvosnak, aki közben hobbi kutyás, mint egy 3 gyermekes vállalkozó anyukának, hiába ugyanaz a testalkatuk, a színtípusuk és akár még a méretük is. Nyilván lesz benne hasonlóság, de ahhoz hogy működjön, a testi adottságok mellett az életvitel, a stílus a legfontosabb tényező


 

Mik a kapszulagardrób általános “szabályai”?

 

 1. Az alaktípus
  Vannak ruhadarabok, amelyek sokkal előnyösebbek bizonyos alaktípusokon. Ezért, ha figyelembe veszed az adottságaidat (magasság, váll, mell, derék, csípő) és az alakodhoz illően választod meg ruháid, sokkal szívesebben fogod őket látni a szekrényedben és viselni őket.

 1. A színek
  Az alapszínek kiválasztása az egyik legfontosabb kérdés, amiben döntened kell a kapszularuhatáraddal kapcsolatban. Ezeket érdemes a bőrtónusod, bőrszíned, azaz a természetes színek alapján megválasztanod, hiszen a ruhatár minden darabját majd ehhez kell igazítanod. Ha ez sikerül, akkor a darabok nem hogy illeszkedni fognak, de még ki is fogják tudni egészíteni egymást!

 1. Az életstílus
  Bizonyos alkalmak, aktivitások, külön-külön szetteket igényelnek. Ilyen például a munkahelyi dress code, az otthoni viselet, vagy a szabadidős tevékenység. Ezek mind meghatározzák a további ruhadarabok, szettek kiválasztását. Ezekből kifolyólag több szettre is szükséged lesz, ezen kívül pedig érdemes figyelembe venni az évszakokat és az időjárást is. Ezért is hangsúlyozzuk, hogy nincsen „egyetlen” bevált szabálya a kapszularuhatár kialakításának.

 1. A klasszikusok
  Számos minta és fazon van, ami gyorsan divatba jön, majd ilyen gyorsan el is tűnik a köztudatból. Viszont vannak olyan örök klasszikusok, amelyek jóformán sosem mennek ki a divatból. Ebből adódóan bölcsen teszed, ha minél több ilyen darabot tartasz a szekrényedben, hogy ezek minél tovább lehessenek kapszularuhatárad alapjai.

 1. A minőség 
  Egy kapszularuhatár esetén ugyan kevés ruhadarabot használunk, viszont sokszor hordjuk azokat különböző módon, ezért a darabokat idővel megviselheti a sok használat. Éppen ezért, kiemelten fontos a minőségi ruhák megválasztása, amelyek hosszútávon képesek megőrizni formájukat a rendszeres használat ellenére is.

 1. Stílus és kiegészítő
  Az alapdarabokban az a szép – és ezért működik a kapszularuhatár stílustól függetlenül–, hogy egy jól szabott alapruhát, mely a testalkatunknak, testmagasságunknak és a színtípusunknak megfelel, a hozzá választott kiegészítőkkel és többi ruhadarabbal szinte bármilyen stílusra alakíthatunk.

 

Tudatos ruhatár – befektetés hosszú távra

A kapszularuhatár egy kreatív önismereti folyamat, ahol végül oda jutunk, hogy a ruhatárunkból tudunk izgalmasan „vásárolni”, az fogja az örömet adni, nem a céltalan, éppen trendi, de általában rossz minőségű darabok shoppingolása. A  fast  fashion  darabok  általában  egy  szezont  sem  bírnak  ki.  Még  odafigyelés,  jó minőségű mosás és kezelés mellett sem lehet az élettartamukat növelni, hiszen nem azért készültek, hogy évekig makulátlanul nézzenek ki.

Ha csak az árakat nézzük, nyilván egyszerűbb az olcsóbb terméket választani, de így pont a tudatosságot veszítjük el, amiben a kapszularuhatár egy nagyon is XXI. századi, környezettudatos megoldás, hiszen kevesebbet vásárolunk, nem támogatunk fast fashion cégeket, egy ruhadarabot jóval többször hordunk, csökkentjük a felesleges vásárlást. 

Nem titok, a jó minőségű ruhák sokkal drágábbak. Hozzá vagyunk szokva a borzasztó olcsó árakhoz, és azokkal összehasonlítva, nyilván komoly befektetésnek tűnik egy minőségi – nem luxus – ruhákból felépített alapgardrób felépítése.

Nem kell azonnal mindent megvenni, valószínűleg nem is lehet mindent megtalálni mindig. Érdemes átgondolni, hogy mit hányszor fogunk felvenni, mennyire lesz tartós, arról nem is beszélve, hogy megfelelő-e az alapanyag, a szabás, évek múlva is bátran hordható-e, tehát ár/érték arányban megéri-e a befektetés. (Lehet, hogy ugyanannyi idő alatt 5-8x kell megvennem ugyanazt fast fashion verzióban).

 

 

Hogyan adj hozzá egy új ruhadarabot a kapszularuhatárhoz?

Ha eljutottál az utolsó lépéshez, és már megvan a végleges kapszularuhatár, akkor kézenfekvő az alábbi kérdés: Hogyan tovább? Hogyan tudok bármilyen új ruhadarabot hozzáadni a jól felépített rendszerhez?

Kész a tökéletes kapszularuhatár, így már nem is vásárolhatok új ruhákat? Attól függetlenül, hogy kialakítottad ruhatárad még vásárolhatsz új darabokat, viszont tartsd szem előtt a következő "szabályokat":

 1. Illik a testalkatomhoz, és színben is passzol hozzám?
 2. Megfelel minőségileg a kapszularuhatár koncepciójának?
 3. Hány szettet tudok kialakítani az új ruhadarab felhasználásával?
 4. A ruhadarab ápolása egyszerű otthon, normál, alacsony hőmérsékletű mosással?
 5. Hány évszakban használhatom? Csak nyáron vagy egész évben használható?
 6. Van-e hasonló ruhadarabom (színben, szabásban), amit már használok azokhoz a szetteket, amelyekhez az újat tervezem?

 

 

Most hozod létre első kapszulagardróbodat, vagy újraterveznéd a már meglévőt?

A kapszulagardrób „projekt” bármely szakaszában is légy: most hozod létre az első kapszulagardróbodat, vagy éppen újratervezed, esetleg bővíted azt, útmutatóra lesz szükséged!

Egy kapszula ruhatár kialakításával kapcsolatban számtalan módszer és elmélet létezik. A divat szakemberek is más és más véleménnyel vannak erről a kérdésről, - vannak akik 10, 22, 33 vagy akár még annál is több ruhadarabot javasolnak - így könnyen elveszhetünk a számok és irányvonalak tengerében.

Voltaképpen, mi sem azt szeretenénk megmondani, hány ruhadarabot kell tartanod a gardróbodban, és azt sem, hogy kinek a véleményét érdemes követned, inkább csak mutatunk néhány alapszabályt, amit a saját életedre és stílusodra szabhatsz.

 

 

TOVÁBB AZ E-BOOK-RA

 

Ugrás a lap tetejére