• Ingyenes szállítás 35 000 Ft feletti vásárlás esetén

A ruhacímkék értelmezése

Mivel elkötelezettek vagyunk a "Slow Fashion" irányzat mellett, ezért célunk nem csak az, hogy tartós és kiváló minőségű ruhadarabokat készítsünk, hanem az is, hogy segítsünk megőrizni a ruhadarabok szépségét, hogy minél tovább élvezhesd őket. 

Valószínűleg mindenki járt már úgy, hogy az első mosás vagy tisztítás alkalmával megsérült a vadiúj ruhadarab. Vagy talán nem voltál biztos abban, hogy hogyan ápold szekrényed legújabb darabját. A következőkben összegyűjtöttünk minden fontos információt és tippet, hogy segítsünk a ruhadarabok kezelésében.

 

A ruhacímkén általában 5 alapvető információ található:

MOSÁS

A ruhacímkén feltüntetett legfontosabb információ a mosással kapcsolatos, mivel alapvetően ez dönti el, hogy otthon is ki lehet-e tisztítani az adott ruhadarabot, vagy el kell vinni a tisztítóba. 

Ennek szimbóluma: 

Ha a jel át van húzva () akkor sajnos nem mosható a ruhadarab.

A szimbólumon szereplő szám () meghatározza a mosási hőmérsékletet: 30, 40, stb., de az alapanyagok ismeretében ennél magasabb hőmérsékleten nem lehet, és nem is szabad mosni a ruhákat. 

Vannak annyira kényes ruhadarabok, amelyeket szinte csak kézzel szabad mosni.

Ennek szimbóluma:

 

Tipp: Ha nem szeretnél órákig vasalni, akkor azt javasoljuk, hogy alacsonyabb hőmérsékleten moss, illetve alacsonyabb fordulatszámon centrifugáld a ruhákat. Így kevésbé "törik meg" az anyag, és kevésbé lesz gyűrött. Természetesen az is sokat segít, ha nem tömöd tele a mosógépet ruhával.

 

A FEHÉRÍTŐ HASZNÁLATA

A fehérítés gyakran felmerül a fehér blúzok és pólók esetében, de mégsem javasoljuk a klórtartalmú fehérítőszerek használatát.

Szimbóluma: 

Ha ez a jel át van húzva (), akkor egyáltalán nem szabad textilre alkalmazni. 

 

Tipp: Szükség esetén javasoljuk a klórmentes fehérítőt a makacs foltok eltávolításához, mint például a rúzs, púder, dezodor stb.

 

 

 

SZÁRÍTÁS

A szárítógépek manapság népszerűek, mert senki sem szereti otthon látni a kiteregetett ruhákat. Habár a ruhák kis része bármiféle károsodás nélkül szárítható a szárítógépben, ekkor is szükséges az utasításokat betartani.

Szimbóluma:  

Ha ez a jel át van húzva (), akkor a ruhákat nem szabad betenni a szárítógépbe.

Tipp: Ha mosás után nem akarod vasalni a ruhákat, akkor azonnal rázd ki őket, és a legjobb, ha ezután egy vállfán szárítod tovább. A ruhát akasztás előtt rázd ki jól, húzd ki minden irányba, és csak ezután akaszd fel. Hidd el a legtöbb ruha nem igényel vasalást!

 

 

 

 

VASALÁS

A vasalás egy nagyon kritikus pont a ruhák ápolásában, mivel a legtöbben szeretnénk elkerülni, de mégis vannak olyan anyagok, amelyek megkövetelik a vasalást. Ilyenek például a természetes anyagok, mint a pamut vagy a vászon. A legtöbb ruhadarab több anyagot is tartalmaz, köztük elasztánt is, amitől rugalmas az anyag. Ennek előnye, hogy kevésbé igényel vasalást.

Ha mégis szükséges a vasalás, akkor az alábbi jelet láthatod feltüntetve a ruhacímkén:

A belsejében lévő pont (jelzi a vasalás hőmérsékletét:

- 1 pont 110 C-on - 2 pont 150 C-on - 3 pont 200 C-on.

 

Tipp: Mindenképpen ajánlott betartani a vasalási utasításokat, mert a magas hőmérséklet nemcsak látható károkat okoz az anyagban (pl.: kifényesedik), hanem még össze is zsugorodhat, amennyiben sztreccs anyagból készült. Ezért azt javasoljuk, hogy vasaláskor fordítsd ki a ruhákat.

 

VEGYTISZTÍTÁS

Egyes ruhadarabok olyan anyagból (gyapjú, selyem stb.) vagy több anyag kombinációjából készültek, amelyek nem moshatóak vagy tisztíthatóak otthon. Ezeket csak vegytisztítóban lehet tisztíttatani.

Szimbóluma:  

Ha a jel át van húzva, akkor egyáltalán nem javasoljuk a ruhadarab vegytisztítását.

Tipp: A vegytisztítás drága, ráadásul több vegyszert használnak, ezért csak akkor javasoljuk (pl.: gyapjúkabát), ha a ruhadarab más módon nem tisztítható.

BACK TO TOP