• Ingyenes szállítás 35 000 Ft feletti vásárlás esetén

Hogyan előzhető meg a mikroműanyag szennyezés?

A szintetikus ruhadarabokból a mosás során mikroműanyag szálak válnak le, melyek a szennyvízbe kerülnek. Sajnos ezeket ma még nem tudják hatékonyan kiszűrni.

A mikroműanyag részecskék ezután vizeinkbe kerülnek, amiket a halak és más tengeri élőlények lenyelnek. A ruhából származó mikroszál így könnyedén a tányérunkon landolhat, ezáltal nemcsak a természetet, hanem saját egészségünket is veszélyezteti.

Íme, 10 egyszerű mosási tipp, ami segít csökkenteni a tengerek, óceánok mikroműanyagok általi szennyezését:

 

1. MOSS KEVESEBBET : A gyakori mosás egyrészt energiapazarlás, másrészt károsítja vizeinket. Ehelyett, amikor csak teheted, szárítsd inkább levegőn a ruhákat, valamint kézzel mosd ki a foltokat belőlük.

2. NE HASZNÁLJ SZÁRÍTÓGÉPET A szárítógépben lévő mechanikus erők a mikroműanyag szennyezés egyik fő okozói. A szintetikus ruhák amúgy is szupergyorsan száradnak, ezért a legjobb, ha a levegőn szárítod őket.
3. HASZNÁLD A GUPPYFRIEND MOSÓZSÁKOT: A Guppyfriend mosózsák megvédi a ruhákat, és kiszűri a mikroműanyag szálakat a szintetikus textíliákból. Így megakadályozható, hogy a mikroműanyagok a környezetbe jussanak.
4. MOSS HIDEGEBB VÍZZEL: Generációról generációra öröklődik az a mosási ismeret, miszerint a színes ruhákat 40°C-on, az ágyneműket pedig 60°C-on célszerű mosni. Az esetek túlnyomó többségében azonban elegendő 30°C-on is mosni. Kerüld tehát a magas hőmérsékletet, és védd ezzel a ruhákat és a természetet is!
5. VÁSÁROLJ KEVESEBBET, MOSS KEVESEBBET : Mire van igazán szükséged? Ruhavásárláskor ügyelj arra, hogy csakis jó minőségű, időtálló ruhadarabokat vásárolj! Vigyázz ruháidra, add tovább őket vagy gondoskodj arról, hogy olyan helyre kerüljenek, ahol valóban újrahasznosítják ezeket! Jegyezd meg: Minden egyes ruhavásárlás hatással van vizeinkre!
6. INDÍTS RÖVIDEBB MOSÁST: Minél hosszabb ideig mosol, annál több mikroszál sérül. Minden mosógépnek van rövid mosási programja, melyet érdemes használni a ruhák és a környezet védelme érdekében.
7. HASZNÁLJ MŰANYAGMENTES MOSÓSZERT : A mosópor gyakran tartalmaz folyékony polimereket és durva ásványi anyagokat. Növeli a dörzsölődést, emiatt pedig a szálak eltörhetnek. Keress olyan mosószert, amely nem tartalmaz ilyen összetevőket, viszont azt se használd a szükségesnél többet! 
8. NE MOSD KI A CIPŐKET : Bármilyen keményebb anyag, amit a ruháiddal együtt mosol, lényegesen több szál töréséhez vezet. Kerüld az olyan tárgyakkal történő mosást, mint a cipő és a lábszárvédő! A mosótojás és mosódió használata - még jó szándékkal is - több műanyagot eredményez vizeinkben.
9. CSÖKKENTSD A FORDULATSZÁMOT : A centrifugálás során extrém módon dörzsölődnek az anyagok. A szintetikus textíliák gyorsan száradnak, ezért jobb, ha kihagyod a centrifugálást, vagy legalább csökkented a fordulatszámot.

10. VÁLOGASD SZÉT A TEXTÍLIÁKAT - A KEMÉNYTŐL A PUHÁIG: Először is válaszd szét a kemény felületű textíliákat a puha felületűektől. Ha a farmerokat és a gyapjú ruhadarabokat nem mosod ugyanabban a töltetben, akkor csökkented a mosással járó mikroműanyag szennyezést.

 

Vásárolj Guppyfriend mosózsákokat az EW Webshopban, hogy tökéletes formában tartsd kapszularuhatárad elemeit, és hogy óvd vizeinket!

TOVÁBB A WEBSHOPRA

További részletekért látogass el a Guppyfriend oldalára: https://en.guppyfriend.com/
BACK TO TOP