• Ingyen e-Book - Kód: eBookS2024 35.000Ft feletti vásárláshoz most!

Hogyan spóroljunk a ruhákon?

szerző Judit Korondi December 15, 2022

 

Lássuk be, bármilyen anyagi helyzetben is vagyunk, manapság elkezdett foglakoztatni minket, hogy min, hogyan tudnánk spórolni, mindannyian jobban megnézzük mi mennyibe kerül.

Megosztunk veletek tehát néhány hasznos tippet, hogy mire érdemes odafigyelni a ruhatáratok kapcsán!

 

  1. A „ne menjünk éhesen vásárolni” ruhabolti verziója, hogy csak akkor induljunk ruhát venni, amikor valóban szükségünk van egy új darabra, mert kell egy alkalomra, vagy egyszerűen csak az előző darabok abból a típusból már valamiért nem megfelelőek. Próbáljuk elkerülni az impulzus vásárlásokat és a nagyobb leárazásokat, akkor is csak az előre kiszemelt darabot keressük.

 

  1. Javítsuk vagy javíttassuk meg ruháinkat cipőinket, ha amúgy még jó állapotban vannak csak kisebb részen szétjött a varrás, vagy esetleg cipzárt kell benne cserélni, ne adj isten a sarka kicsit lekopott a cipőnek. Pláne amikor egy kedvenc darabról van szó. Igen, néha macerás varrónőt keresni vagy cipészt, de ha ésszerű árban van a javítás akkor mindenképp jobban megéri mint újat venni. Na és ha figyeltünk anno technika órán vagy a nagyi megtanította akkor remélhetőleg kisebb javításokat magunk is el tudunk végezni.

 

  1. Ez egy furcsa tipnek tűnhet, de a szakértők esküsznek rá: készpénzzel menjünk vásárolni. Ha kártyával fizetünk akkor sokkal könnyebben elveszíthetjük a kontrollt a költéseink felett, hiszen csak egy érintés és már miénk is a kiszemelt ruha, nem érzékeljük kellőképpen, hogyan fogy a pénz. A készpénz viszont volt-nincs, láthatóan. Így hamarabb megálljt parancsolhatunk költekezésünknek. Ez természetesen nem csak ruháknál működik.

 

  1. Szervezz ruhacsere partikat barátnőiddel. Van aki kevésbé szeret használt ruhákat vásárolni boltban, viszont a barátnői megunt ruháit szívesen átvenné, így gyertek össze, így buli is van, ruhák is vannak, márcsak néhány koktél vagy egy kis pezsgő hiányozhat.

 

  1. Minőség, minőség, minőség. Ez az, ami rövidtávon költségesnek tűnhet, nem spórolásnak, de ha nagyon megfontoltan választunk ki egy minőségi darabot, ami tényleg évekre, vagy akár egy évtizedre szolgálni fog minket, akkor biztosan megtérül a befektetés. Természetesen nem az egy partyra vásárolt ruháknál kell így költeni, hanem a klasszikus alapdaraboknál, amelyek nem mennek ki a divatból.

 

  1. És ha már alapdarabok. Mi, mint a kapszularuhatár hívői számtalanszor elmondtuk már, de valóban így van – ha alapdarabokat vásárolsz – akkor számtalan kombinációban ki tudod őket használni. Egy ceruzaszoknyát, egy kis fekete ruhát, egy klasszikus blézert vagy blúzt a kiegészítőkkel gyakorlatilag számtalan variációban tudsz hordani. Tehát kevesebb ruhadarabra lesz szükséged, inkább a kiegészítőkben tudsz majd tobózdni és azokból vásárolhasz olyanokat amelyek feldobják a ruhádat.

 

  1. Fordíts nagyon nagy gondot a ruháid ápolására, vigyázz rájuk, foglalkozz velük, hogy minél tovább megmaradjanak. Pláne, hogy nincs is annál bosszantóbb amikor a kedvenceink tönkremennek, mert véletlenül rossz programra raktuk be mosáskor vagy vasaláskor rossz hőfokot állítottunk be, esetleg nem megfelelő mosószert használtunk.

 

  1. Nem hagyhatjuk ki a leárazásokat sem, amiket úgysem fogunk tudni elkerülni teljesen, de kezelhetjük tudatosan. Ha vannak kedvenc, megbízható boltjaid, ahol megfelelő minőségű és stílusú ruhákat árulnak, akkor nem tilos figyelni ám a leárazásaikat, hogy összevesd azokkal a ruhadarabokal, amelyeket már rég kiszemeltél náluk vagy beleillik a ruhatáradba és megfelel az általunk javasolt vásárlási ellenőrző listának: az alkatodnak, színtípusodnak megfelelő, jó a minősége, jól kombinálható és legalább 3 évig biztosan fogod tudni hordani. Akkor kár is lenne ellenálni egy új darabnak 😊.

 

+1   Biztosan Ti is hallottatok már az „egy évig nem vásárolok új ruhát” kezdeményésekről. Tiszteletre méltóak és mi is támogatni tudjuk, bár valószínűleg kevesen vállalják be a gyakorlatban. Mindenesetre, ha érzitek magatokban az erőt és a ruhatáratok is felkészült rá (pl. egy jól működő kapszularuhatárral erre minden esélyetek megvan) akkor meg lehet próbálni egy rövidebb, 1-2-3 hónapos időszakra. A pénztárcátok biztosan meg fogja hálálni!

Ugrás a lap tetejére