• Ingyenes szállítás 35 000 Ft feletti vásárlás esetén

Mit is jelent pontosan a Kapszularuhatár?

Képzeld el, hogy van egy gardróbod tele olyan ruhadarabokkal, amelyek időtállóak, és még illeszkednek a testalkatodhoz, méreteidhez, színvilágodoz és stílusodhoz.  Ez a gardrób tartalmaz mindenféle ruhadarabot: ruhát, felsőket, nadrágokat, kabátot, blézert, cipőket, kiegészítőket, táskákat.

Mivel mindegyik megfelel a paramétereidnek – ahogy fent részleteztük – ezeket sokféleképpen tudod egymással kombinálni. Ezután reggelenként végtelen számú szettet fogsz tudni gyorsan, gondolkodás nélkül kialakítani. Na ez a kapszularuhatár!


 A kapszularuhatár a szükséges és alapvető, de sokoldalú darabok gyűjteménye, kiváló minőségű anyagokból, amelyek könnyen kombinálhatók és átalakíthatók korszerű kiegészítőkkel. Időtlen kialakításuknak köszönhetően ez a kollekció nem megy ki gyorsan a divatból. Ez a ruhaválaszték ruhatárad szilárd alapjává válhat, akár cégvezető, akár teljes állású édesanya vagy.

Minden nőnek szüksége van megbízható darabokra, amelyekre bármikor számíthat, és tökéletesen illeszkednek a testalkatához, kiemelve előnyös vonásait.

Különböző elképzelések és vélemények vannak arról, hogy hány darabot kell tartalmaznia a kapszularuhatárnak, de úgy gondoljuk, hogy ez teljes mértékben egyénfüggő.

Ha nem állnak közel hozzád a ruhák, nem kell teletömni a szekrényedet “kis fekete ruhákkal” és alapruhákkal. A kis fekete szoknya és nadrág is nagyon jó alapja lehet a ruhatáradnak. A kapszularuhatár klasszikus ruhákból, szoknyákból, ingekből, nadrágokból és kabátokból áll, amelyek szezonális és trendi darabokkal kombinálhatók.

A kifejezés olyan ruhakollekcióra utal, amely csak egymással kombinálható darabokból áll, hogy maximalizálja a létrehozható szettek számát. A cél az, hogy bármilyen alkalomra megfelelő öltözéked legyen anélkül, hogy túl sok ruhád lenne.

Miért érdemes kapszularuhatárat kialakítanod?

Ismerős az az érzés, amikor állsz a tükör előtt, és azt a kérdést teszed fel: Mit vegyek ma fel? Nincs egy ruhám sem...”

Na, ez az, amit  nem éreztünk soha, mióta a kapszularuhatárat elkezdtük aktívan használni. Nincs olyan alkalom, esemény reggel vagy este, amikor ne tudnánk minimum 3-4 szettet pillanatok alatt előkapni. Ráadásul nem telik el reggel 15-20 perc próbálgatással, átöltözéssel.

 

 • Telis-tele van a gardróbod ruhákkal, de mégis sokszor úgy érzed, hogy nincs mit felvenned?
 • Hány százalékát hordod az ott található daraboknak? Ha 70 % felett, az nem is olyan rossz, de a tapasztalatok szerint ez 30-40%!  És a többi ruha? Ez igazán pénzkidobás és környezetszennyezés, nem?
 • Vannak olyan ruhadarabok a gardróbodban, amik már évek óta csak ott állnak, és sosem viselted őket? Eleinte tetszettek, de most már nem vennéd fel őket?
 • Végérvényesen kifogytál az ötletekből? Nem tudod, hogyan kombináld ruháidat, vagy hogyan lehetne másképp viselni egy-egy darabot?
 • Úgy érzed, semmi sem áll jól? Ha pedig valamilyen szettet mégis össze tudsz rakni, azt érzed, nem az igazi?
 • Amiket nem hordasz, azokat miért is nem? Túl kicsi, kifogytad, kihíztad, csak színházba, bulira, alkalomra szoktad felvenni? Csak egy meghatározott a nadrággal/felsővel jó, mással nem is hordod?
 • Volt olyan, hogy megvettél, rendeltél valamit, tetszett, de nem tudod beleilleszteni a stílusodba? Nem érzed benne jól magad, vagy valami egyszerűen nem jó rajta?
 • Vannak a szekrényedben ruhadarabok, amik a kedvenceid, azokat szinte folyamatosan hordanád?
 • Van olyan ruhadarab – amit nyilván szívesen hordasz – és van belőle kb. 4-5 fajta, de mégis maximum kettőt hordasz? Pl. fehér ing, farmernadrág.
 • Vannak olyan ruhadarabok, amik semmihez sem illenek?
 • Szívesen vásárolsz, jól esik, jó időtöltés, akár barátokkal, de nem igazán vagy tisztában azzal, mire van szükséged?

Ha ezek a kérdések, gondolatok neked is ismerősek, akkor itt az idő, hogy változtass!

 

 

Milyen egy működő kapszularuhatár? Miért jó ez a koncepció?

A kapszularuhatár ideális világában minden elem kombinálható egymással. Bármilyen alkalomra néhány perc gondolkodás után akár több szettet is össze lehet állítani, és percek alatt felöltözni.

A ruhatár nagy része időtálló, klasszikus alapdarabokból áll, amiket évekig hordani lehet. Így már ár/érték arányban sokkal kedvezőbb ilyen darabokba befektetni. Ezek nem silány, olcsó fast fashion darabok!

Nem okoz problémát, ha néhány napra elutazol, vagy nyaralni indulsz, hiszen gyorsan össze tudsz pakolni olyan szetteket, melyekkel mindig stílusosnak érzed magad.

 

 

Az évek során megértettük, hogy minden nőnek olyan megbízható darabokra van szüksége, amelyekre minden nap számíthat, valamint tökéletesen illeszkednek a stílusához, önazonosak.

A kapszularuhatár alapelvei nagyon is egységesek, uniformizáltak, de mindig az adott személy teszi egyedivé, személyessé. Ezért nem unalmas és egyforma, nagyon is szubjektív és személyre szabható.

Nem utolsósorban egy tudatos koncepció, tudatos fogyasztói viselkedés, hiszen megakadályozza a felesleges ruhák felhalmozását, gátat szab az impulzusvásárlásnak, és a jó minőségű, nem fast fashion darabokat helyezi előtérbe, hiszen évekig kitartó minőségi ruhákra épít.

Sokkal kevesebb ruhadarabból, sokkal több öltözék alakítható ki, melyek kevesebb helyet foglalnak a szekrényben.

Pontos darabszám nincs, minden az egyéni életstílustól, stílusprofiltól, életritmustól függ, ezért a kapszula gardróbot egyenként kell megtervezni és felépíteni minden ember igénye szerint.

Nem lesz ugyanolyan a kapszularuhatára egy orvosnak, aki közben hobbi kutyás, mint egy 3 gyermekes vállalkozó anyukának. Hiába ugyanaz a testalkatuk, a színtípusuk és akár még a méretük is, akkor sem lesz ugyanolyan a ruhatáruk. Nyilván lesz benne hasonlóság, de ahhoz hogy valóban működjön, a testi adottságok mellett az életvitel és a stílus a legfontosabb tényező.


 

Mik a kapszulagardrób általános “szabályai”?

 1. Az alaktípus
  Vannak ruhadarabok, amelyek sokkal előnyösebbek bizonyos alaktípusokon. Ezért, ha figyelembe veszed az adottságaidat (magasság, váll, mell, derék, csípő), és az alakodhoz illően választod meg ruháid, sokkal szívesebben fogod őket látni a szekrényedben, valamint viselni is őket.

 1. A színek
  Az alapszínek kiválasztása az egyik legfontosabb kérdés, amiben döntened kell a kapszularuhatáraddal kapcsolatban. Ezeket érdemes a bőrtónusod, bőrszíned, azaz a természetes színek alapján megválasztanod, hiszen a ruhatár minden darabját majd ehhez kell igazítanod. Ha ez sikerül, akkor a darabok nem hogy illeszkedni fognak, de még ki is fogják tudni egészíteni egymást!

 1. Az életstílus
  Bizonyos alkalmak, aktivitások, külön-külön szetteket igényelnek. Ilyen például a munkahelyi dress code, az otthoni viselet, vagy a szabadidős tevékenység. Ezek mind meghatározzák a további ruhadarabok, szettek kiválasztását, így több szettre is szükséged lesz. Ezen kívül pedig érdemes figyelembe venni az évszakokat és az időjárást is. Ezért is hangsúlyozzuk, hogy nincsen „egyetlen” bevált szabálya a kapszularuhatár kialakításának.

 1. A klasszikusok
  Számos minta és fazon van, ami gyorsan divatba jön, majd ilyen gyorsan el is tűnik a köztudatból. Viszont vannak olyan örök klasszikusok, amelyek jóformán sosem mennek ki a divatból. Ebből adódóan bölcsen teszed, ha minél több ilyen darabot tartasz a szekrényedben, hogy ezek minél tovább lehessenek kapszularuhatárad alapjai.

 1. A minőség 
  Egy ruhát általában sokszor hordunk, így azt idővel megviselheti a sok használat. Éppen ezért, kiemelten fontos a minőségi ruhák megválasztása, amelyek hosszútávon képesek megőrizni formájukat a rendszeres használat ellenére is.

 1. Stílus és kiegészítő
  Az alapdarabokban az a szép – és ezért működik a kapszularuhatár stílustól függetlenül–, hogy egy jól szabott alapruhát, mely a testalkatnak, testmagasságnak és a színtípusnak megfelel, a hozzá választott kiegészítőkkel és a többi ruhadarabbal szinte bármilyen stílusra alakítható.

 

Tudatos ruhatár – befektetés hosszú távra

A kapszularuhatár egy kreatív önismereti folyamat, aminek a végén a ruhatáradból tudsz izgalmasan „vásárolni”. Ez fog örömöt adni, nem a céltalan, éppen trendi, de általában rossz minőségű darabok vásárlása. A  fast  fashion  darabok  általában  egy  szezont  sem  bírnak  ki.  Még  odafigyelés,  megfelelő mosás és kezelés mellett sem lehet az élettartamukat növelni, hiszen nem azért készültek, hogy évekig makulátlanul nézzenek ki.

Ha csak az árakat nézed, nyilván egyszerűbb az olcsóbb terméket választani, de így pont a tudatosságot veszíted el. A kapszularuhatár egy nagyon is XXI. századi, környezettudatos megoldás, hiszen kevesebbet vásárolsz, nem támogatod a fast fashion cégeket, egy ruhadarabot jóval többször hordasz, és csökkented a felesleges vásárlást. 

Nem titok, hogy a jó minőségű ruhák sokkal drágábbak. Az emberek hozzá vannak szokva a borzasztó olcsó árakhoz, és azokkal összehasonlítva, nyilván komoly befektetésnek tűnik egy minőségi – nem luxus – ruhákból felépített alapgardrób felépítése.

Nem kell azonnal mindent megvenni, valószínűleg nem is lehet mindig mindent megtalálni. Érdemes átgondolni, hogy mit hányszor fogsz felvenni, mennyire lesz tartós, arról nem is beszélve, hogy megfelelő-e az alapanyag, a szabás, évek múlva is bátran hordható-e, tehát ár/érték arányban megéri-e a befektetés. (Lehet, hogy ugyanannyi idő alatt 5-8x kell megvenni ugyanazt fast fashion verzióban).

 

 

Hogyan adj hozzá egy új ruhadarabot a kapszularuhatárhoz?

Ha eljutottál az utolsó lépéshez, és már megvan a végleges kapszularuhatár, akkor kézenfekvő az alábbi kérdés: Hogyan tovább? Hogyan lehet bármilyen új ruhadarabot hozzáadni a jól felépített rendszerhez?

Kész a tökéletes kapszularuhatár, így már nem is lehet új ruhákat vásárolni? Attól függetlenül, hogy kialakítottad ruhatárad még vásárolhatsz új darabokat, viszont tartsd szem előtt a következő "szabályokat":

 1. Illik a testalkatodhoz, és színben is passzol hozzád?
 2. Megfelel minőségileg a kapszularuhatár koncepciójának?
 3. Hány szettet tudsz kialakítani az új ruhadarab felhasználásával?
 4. A ruhadarab ápolása egyszerű otthon, normál, alacsony hőmérsékletű mosással?
 5. Hány évszakban tudod használni? Csak nyáron vagy egész évben használható?
 6. Van-e hasonló ruhadarabod (színben, szabásban), amit már használsz azokhoz a szetteket, amelyekhez az újat tervezed?

 

 

Most hozod létre első kapszulagardróbodat, vagy újraterveznéd a már meglévőt?

A kapszulagardrób „projekt” bármely szakaszában is légy: most hozod létre az első kapszulagardróbodat, vagy éppen újratervezed, esetleg bővíted azt, mindenképp útmutatóra lesz szükséged!

Egy kapszularuhatár kialakításával kapcsolatban számtalan módszer és elmélet létezik. A divat szakemberek is más és más véleménnyel vannak erről a kérdésről. Vannak akik 10, 22, 33 vagy akár még annál is több ruhadarabot javasolnak, így könnyen el lehet veszni a számok és irányvonalak tengerében.

Voltaképpen, mi sem azt szeretenénk megmondani, hány ruhadarabot kell tartanod a gardróbodban, és azt sem, hogy kinek a véleményét érdemes követned, inkább csak mutatunk néhány alapszabályt, amit önmagadra szabhatsz.

 

  

 

TOVÁBB AZ E-BOOKRA
BACK TO TOP