International SHOP EW-WARDROBE.COM
 • !INGYENES SZÁLLÍTÁS 35 000 FT FELETT RÉSZLETEK

Ha hosszú távon szeretnénk megőrizni a ruhák minőségét, akkor figyeljünk jól a következőkre, ne csak a hőfokra!

1. Válogatás:

mindig a ruhadarab színének megfelelő ruhákkal szabad mosni, elkerülve, hogy megfogja egy másik színű ruhadarab.

Továbbá ellenőrizzük a ruhába varrt mosási címkét a kezelés pontos részleteit illetően!

2. Ellenőrzés:

a ruhadarabok mosását megelőzően ellenőrizni kell, nem maradt-e bőrpánt a ruhán, mert mosáskor azok tönkre mennek. Valamint az összes kelléket ellenőrizni kell: zippzárat felhúzni, patentokat bekapcsolni. 

3. Mosás:

 • Csak azokat a ruhákat szabad tisztítóba adni, amelyeken ez megjelölésre került (pl. gyapjú kabát).

 • Maximum a megjelölt hőfokig szabad mosni, mert az elasztkus anyagok a ma- gasabb hőmérsékleten összemehetnek. Az EW ruhák mosása 30°C fokon vagy alatta ideális.

 • Ideálisan mindent kifordítva kell mosni, így bármilyen kiálló tárgy (zippzár, patent, csat) nem tudja károsítani a ruha színét, és így az összedörzsölődésből származó mechanikai hatás nem a ruha külső felületét sért.

 • Ne „tömjük tele” a mosógépet!
  Természetesen hajlamosak vagyunk a lehető legtöbbet mosni egyszerre, ez azonban nagyon összegyűri a ruhákat, és a tsztítást is csökkent, hiszen nem tudnak a ruhák szabadon mozogni a dobban.

 • Egyáltalán nincs szükség hosszú, 1,5-2 órás mosásra, amennyiben nem munkás- nadrágot vagy nagyon koszos gyerek ruhát mosunk. A hosszú mosás jobban igénybe veszi a környezetet, illetve az alapanyag szálakat is feleslegesen károsít- ja, csökkentve a ruhák élettartamát. A 30 perc körüli mosás elegendő, hiszen csak felfrissítjük a ruhákat.

   

• A centrifuga fordulatszáma kiemelten fontos a megfelelő mosásnál! A magas fordulatszám – 1000 felett – nem igazán kedvező. Elasztkus ruhák esetén maxi- mum 800-900 fordulatot állítsunk be.

• Mosásokhoz érdemes mosózsákot használni egyrészt a kényesebb ruhaneműk védelme, másrészt a mosáskor felszabaduló mikroműanyag részecskék összegyűj- tése érdekében, hogy azok ne a vízzel együtt távozzanak, tovább szennyezve ezzel környezetünket. Mikroműanyag, minden polieszter vagy más műanyagot tartalmazó ruhanemű mosásakor a mosógépen keresztül az élővizekbe jut. (Ez elkerülhető pl. Guppyfriend mosózsákkal, mely a fent kritériumnak maximálisan megfelel.) A mosógépből kivéve mindent alaposan ki kell rázni, majd húzogatással igazítsuk formára a ruhadarabokat.

4. Szárítás és vasalás:

 • A ruhát a mosást követően azonnal ki kell rázni, és vállfára kell tenni, majd húzo- gatással igazítsuk formára a ruhadarabokat. Ez szintén nagyon fontos az elasztkus anyagok esetében. Egyfelől nem zsugorodik az anyag, másfelől nem törik meg, ez- zel a vasalást is sok esetben el lehet kerülni. Ha nem vállfán szárítjuk a ruhát, akkor teregessük állványra, szárítóra, vagy akasszuk fel csipesz nélkül. A csipesz ugyanis szétnyomja az elasztkus szálakat, ami örökre benne marad a ruhában.

 • Az elasztikus alapanyagot tartalmazó ruhákat nem szabad szárítógépbe tenni! Az elasztkus anyagokból készült ruhák jelentősen zsugorodnak szárítógép használatával, azaz tönkremennek.

 • A vállfára akasztást követően érdemes a ruhát kisimítani, formára húzni, ezzel a nem pamut alapanyagú ruháknál a vasalást el lehet kerülni, vagy lényegesen csökkenteni az idejét.

 • Mielőtt vasalásra kerülne sor, ellenőrizzük a címkén a javasolt hőfokot. Ügyeljünk arra, hogy vasaláshoz a ruhát ki kell fordítani, és mindig a javasolt hőfok szerint vasalni.

 • A vasalás során figyeljük a gőz hőfokára is, mert a magas hőmérséklet roncsolhatja a rugalmas szálakat. •  

5. Tárolás:

Lehetőség szerint vállfán – bizonyos darabokat azon áthajtva – tároljuk a ruhákat, ezzel biztosítva hosszú élettartamukat.

Amennyiben betartjuk a fenti javaslatokat, nemcsak időt, pénzt spóro- lunk, hanem a ruhák élettartamát is megnöveljük a megfelelő mosási és szárítási szokások kialakításával.

Ugrás a lap tetejére