• Ingyenes szállítás 35 000 Ft feletti vásárlás esetén

Mosási útmutató

A mosás nagyon egyszerűnek hangzik, de a hosszú évek alatt számtalanszor találkoztunk a mosás során megrongálódott ruhadarabokkal. A nem megfelelő mosás valóban befolyásolja a ruhák felületét, színét, vastagságát, élettartamát és tartósságát.

Ha hosszú távon szeretnéd megőrizni a ruháid minőségét, akkor jól figyelj a következőkre!

1. Válogatás:

Mindig hasonló színű ruhákat moss együtt, így elkerülhető, hogy egy oda nem illő szín befogja a kedvenc ruhadarabjaidat.

Az első mosás előtt nézd meg a ruhába varrt címkén az ápolási utasításokat.

2. Ellenőrzés:

A mosás előtt győződj meg arról, hogy a ruhákon nem maradtak bőrpántok, mivel azok a mosás során megsérülhetnek. Ezen kívül ne felejtsd el felhúzni a cipzárat, és a patentokat is kapcsold be. 

3. Mosás:

 • Csak azok a ruhák tisztíthatók vegytisztítással, amelyeknél ez a címkén fel van tüntetve (pl. gyapjú kabát).

 • A megadott hőmérsékleten végezd a mosást, mivel a rugalmas anyagok magasabb hőmérsékleten összemehetnek.Az EW ruhák mosása 30°C fokon vagy alatta ideális.

 • Lehetőleg kifordítva mosd a ruhákat, így semmilyen kiálló tárgy (cipzár, gomb, csat) nem tudja károsítani a ruha színét, valamint az összedörzsölődésből származó mechanikai hatás nem a ruha külső felületét sérti.

 • Soha ne tegyél túl sok ruhát a mosógépbe - csak maximum annyit, amennyi megengedett -, mert így nem lesz elegendő hely átforgatásához, átmozgatásához, ami szükséges a megfelelő mosáshoz.

 • Egyáltalán nincs szükség hosszú, 1,5-2 órás mosásra, hacsak nem munkásnadrágot vagy nagyon koszos gyerek ruhát mosol. A hosszú mosás árt a környezetnek, illetve az alapanyag szálakat is feleslegesen károsítja, csökkentve ezzel a ruhák élettartamát. A 30 perc körüli mosás elegendő, hiszen csak felfrissülésre van szüksége a ruháknak.

   

 • A centrifuga fordulatszáma kiemelten fontos a megfelelő mosásnál! A magas fordulatszám – 1000 felett – nem igazán kedvező. Ha állítható, akkor érdemes alacsonyabb fordulatszámra állítani. Az ideális fordulatszám rugalmas anyagok esetén: 800-900 fordulat/perc.
 • Mosáshoz érdemes mosózsákot használni, egyrészt a kényesebb ruhaneműk védelme, másrészt a mosáskor felszabaduló mikroműanyag részecskék összegyűjtése érdekében, hogy azok ne a vízzel együtt távozzanak, tovább szennyezve ezzel környezetünket. A mikroműanyag minden polieszter vagy más műanyagot tartalmazó ruhanemű mosásakor a mosógépen keresztül az élővizekbe jut. (Ez elkerülhető pl. Guppyfriend mosózsákkal, mely a fenti kritériumnak maximálisan megfelel.) 

4. Szárítás és vasalás:

 • A ruhákat mosás után azonnal ki kell rázni, és felakasztani egy vállfára, hogy a súlyuk segítségével felvegyék megfelelő alakjukat, ami a sztreccs anyagoknál nagyon fontos. Egyrészt az anyag nem megy össze, másrészt nem gyűrődik, így a vasalás sokszor szükségtelen. Ha nem vállfán szárítod a ruhát, akkor teregesd állványra, szárítóra, vagy akaszd fel csipesz nélkül. Ez azért szükséges, mert a csipesz szétnyomja a rugalmas szálakat, ami örökre benne marad a ruhában.

 • A ruhákat nem szabad szárítógépben szárítani! A sztreccs anyagok esetében a ruhák a szárítóba téve jelentősen összemennek, így tönkretéve azokat.

 • Miután vállfára tetted a ruhát, érdemes azt kicsit kisimítani, hogy ne kelljen vasalni a nem pamut ruhákat. Vagy legalábbis lényegesen csökkenteni tudod annak idejét.

 • Ha mégis szükséges a vasalás, először ellenőrizd a címkén a javasolt hőfokot! Ügyelj arra, hogy a ruhát ki kell fordítani, és a belsejét vasalni, valamint mindig a javasolt hőfokon vasalj!

 • Soha ne tedd a vasalót a cipzárra, gombra, műanyag díszítésre, mert megolvad, és elszínezheti a ruhát!


 

5. Tárolás:

Lehetőség szerint vállfán – bizonyos darabokat azon áthajtva – tárold a ruhákat, így biztosítva azok hosszú élettartamát.

A legjobb, ha vasalás után megvárod, amíg a ruhák kihűlnek, és csak ezután hajtogatod össze őket. Így elkerülheted a gyűrődést.

Amennyiben betartod a fenti javaslatokat, nem csak időt és pénzt spórolsz, hanem a ruhák élettartamát is megnövelheted a megfelelő mosási és szárítási szokások kialakításával.

Ugrás a lap tetejére